AngularJS zorgde in 2010 voor een enorm ‘wauw effect’ omdat ingewikkelde applicaties vrijwel automatisch beschikbaar waren voor ontwikkelaars binnen het AngularJS framework; zo was het opeens mogelijk om real-time data te vernieuwen zonder de pagina te verversen (data-binding) en waren verschillende, eerder geschreven JavaScript onderdelen vrij eenvoudig te implementeren, dankzij de ‘dependency injection’. Met deze structuur werd een applicatie overzichtelijk, beter te onderhouden en goed te testen.
Zes jaar later, in 2016, is Angular 2 uitgebracht. Vrijwel direct werd duidelijk dat Google, de maker van AngularJS en Angular, van het traditionele JavaScript af wilde. Naast het verwijderen van de letters ‘JS’ (ook wel JavaScript) uit de naam stappen ze over op TypeScript en ontstond Angular 2. Als men over Angular spreekt bedoelt men Angular versie 2 of hoger en niet AngularJS.
Het grote voordeel van TypeScript ten opzichte van JavaScript is dat TypeScript een heleboel kan afdwingen in de programmatuur en werkt met een ‘Object-oriented Programming’ structuur. Simpel gezegd betekent het dat TypeScript in bijna elk geval overzichtelijker is dan JavaScript zodra een applicatie uit meer dan 100 regels code bestaat.
TypeScript is op JavaScript gebaseerd en ondersteunt dus ook gewoon JavaScript; TypeScript is echter strikter en overzichtelijker, maar ondersteunt ook nog steeds het oude bekende JavaScript. En dat was in 2016, en is nu nog steeds, een mooie bijkomstigheid voor een eventuele migratie van AngularJS naar Angular.
Met de komst van Angular is bijna het gehele Angular framework herschreven. Er zijn natuurlijk een aantal overeenkomsten met het oude AngularJS maar het merendeel is opnieuw geschreven door Google.
‘Would they rewrite the framework if it already was good?’
Het antwoord is: nee.
Wat is er dan zoveel beter aan Angular?
Maar wat doe je nu met je applicaties die in AngularJS zijn gemaakt? Hoe ga je verder als deze applicatie aangepast of uitgebreid moet worden.
Blijf je AngularJS gebruiken? Of stap je over naar Angular?
De overstap naar Angular zorgt er voor dat je applicatie beter en toekomstbestendiger wordt. Er zijn een aantal manieren om deze overstap te maken.
Je kunt de volledige applicatie opnieuw bouwen in Angular en de hele applicatie in 1 keer migreren. Dit brengt echter wel een flinke investering in tijd en geld met zich mee. Het is ook mogelijk om in eerste instantie alleen de nieuwe functionaliteiten in Angular te bouwen zodat er een hybride situatie ontstaat. Langzamerhand kan dan de gehele applicatie stukje voor stukje omgezet worden naar Angular.
{{CTA-block}}
Vanuit Thesio Software Factory hebben we al diverse klanten app migratie en optimalisatie advies gegeven over de beste weg om een dergelijk traject tot een succes te brengen. Iedere applicatie heeft zo zijn specifieke uitdagingen en het advies is dan ook voor elke organisatie uniek. Thesio Software Factory beschikt over een team van ervaren developers met veel kennis van zowel AngularJS als Angular die als geen ander weten wat er komt kijken bij een migratie.
Kortom, er zijn veel mogelijkheden. Wil je meer weten over de opties voor jouw applicatie of wil je weten hoe een omzetting naar Angular gedaan kan worden? Neem dan met ons op, we verdiepen ons graag in jouw situatie zodat we de beste app en software development oplossing kunnen bieden.