5 redenen waarom maatwerk software een logischere keuze is dan het gebruik van een standaard software oplossing.

4
min
leestijd
Redmer de Vries
CCO

In het kort:

  • Het artikel bespreekt waarom maatwerk software vaak een betere keuze is dan standaard softwareoplossingen voor organisaties in verschillende branches.
  • Het benadrukt de voordelen van maatwerk software, zoals specifieke functionaliteit die perfect aansluit op de behoeften van een bedrijf en concurrentievoordeel door unieke functies.
  • Daarnaast wordt de schaalbaarheid van maatwerk software behandeld, samen met de mogelijkheid tot naadloze integratie met bestaande systemen en de potentiële kostenbesparingen op lange termijn.

5 redenen waarom maatwerk software een logischere keuze is dan het gebruik van een standaard software oplossing.

Elke organisatie in vrijwel elke branche heeft ermee te maken: software. Binnen veel organisaties wordt voor de interne processen dan ook zo efficient mogelijk gewerkt vanuit een backoffice omgeving, waarin de eigen processen zo goed als mogelijk worden ingericht. Salesorganisaties werken volledig digitaal tijdens het gehele salesproces. En eindklanten worden steeds vaker bediend vanuit een eigen klantenportaal, waarbij processen steeds meer selfservice voor de klant worden ingericht.

"Het is altijd de hamvraag of het verstandig om voor een standaard software oplossing te kiezen of juist om dit onderdeel op maat te laten bouwen."

Bij het digitaliseren van processen is vooraf vrijwel altijd de hamvraag of het verstandig is om een standaard software oplossing te gebruiken of om juist dit onderdeel of misschien wel de gehele backoffice juist op maat te laten bouwen. De keuze verschilt per vraagstuk en hangt natuurlijk ook direct samen met jullie gehele visie op software. Wij maken in deze blog graag 5 redenen inzichtelijk waarom het juist verstandig kan zijn om ervoor te kiezen om de toepassing te laten bouwen als maatwerk software.

5 redenen om te kiezen voor maatwerk software

  1. Specifieke functionaliteit: Maatwerk software kan precies afgestemd worden op de specifieke behoeften en vereisten van een bedrijf. Dit betekent dat de software perfect kan aansluiten op de processen en workflows van het bedrijf, wat de efficiëntie en productiviteit kan verhogen.
  2. Concurrentievoordeel: Maatwerk software kan een bedrijf een concurrentievoordeel geven doordat het bedrijf unieke functionaliteit kan bieden die niet beschikbaar is in standaard softwareoplossingen. Hierdoor kan het bedrijf zich differentiëren van de concurrentie.
  3. Schaalbaarheid: Maatwerk software kan ontworpen worden met het oog op de toekomstige groei van het bedrijf. Hierdoor kan de software schaalbaar zijn en meegroeien met de behoeften van het bedrijf, zonder dat er grote wijzigingen nodig zijn.
  4. Integratie met bestaande systemen: Maatwerk software kan naadloos geïntegreerd worden met de bestaande systemen van het bedrijf. Dit kan helpen om de processen binnen het bedrijf te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen.
  5. Kostenbesparing op de lange termijn: Hoewel de initiële kosten van maatwerk software hoger kunnen zijn dan die van standaard softwareoplossingen, kan maatwerk software op de lange termijn kostenbesparend zijn. Omdat de software precies aansluit op de behoeften van het bedrijf, kunnen processen geautomatiseerd worden en kan de efficiëntie verhoogd worden. Dit kan leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn.

Standaard oplossing of toch op maat laten ontwikkelen?

Wij helpen dagelijks tientallen organisaties met hun software vraagstukken.