Is jouw bedrijfsapplicatie toekomstbestendig

4
min
leestijd
Brian Diephuis
Head of Engineering

In het kort:

  • Veel bedrijfsapplicaties zijn verouderd (80%), wat de ontwikkeling remt en onderhoudsproblemen veroorzaakt.
  • Moderne oplossingen scheiden backend en frontend via API's, waardoor externe data eenvoudig geïntegreerd kan worden zonder de eigen systemen te beïnvloeden.
  • Deze aanpak vergt een initiële investering, maar bespaart op lange termijn onderhoudskosten en stimuleert innovatie, waardoor de focus op nieuwe producten en diensten kan liggen.

Is jouw bedrijfsapplicatie toekomstbestendig? 

In ieder bedrijf wordt op grote schaal software gebruikt. Een deel daarvan is standaard, zoals bijvoorbeeld Office, een financieel of CRM pakket, maar een ander groot gedeelte bestaat uit specifieke bedrijfsapplicaties. Naar schatting is ongeveer tachtig procent daarvan verouderd. Dit zorgt niet alleen voor veel onderhoud, maar remt ook de toekomstige ontwikkeling van je bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat jouw belangrijke bedrijfsapplicaties toekomstbestendig worden én blijven?

Dit zorgt niet alleen voor veel onderhoud, maar remt ook de toekomstige ontwikkeling van je bedrijf.

Traditionele applicaties

Het gros van de huidige bedrijfsapplicaties is traditioneel gebouwd (niet objectgeoriënteerd). Moderne applicaties zijn gebouwd met behulp van een MVC model. Een goed uitgedacht model waarin Model, View en Controller gescheiden van elkaar kunnen functioneren De beperking van deze manier van werken is dat de front-end (view) onderdeel uitmaakt van dit systeem. In de huidige business modellen zie je vaak dat er data wordt opgevraagd uit meer bronnen dan alleen uit het eigen systeem.

Oplossing

Door de onderdelen nog verder van elkaar te scheiden, kunnen de databronnen in de front-end gekoppeld worden. De applicatie wordt uitgerust met API’s om de verschillende interne en externe data binnen de front-end met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaan moderne, krachtige frameworks. Omdat de backend op deze manier volledig is gescheiden van de front-end is het mogelijk om op een eenvoudige, veilige manier ook externe data te tonen zonder dat dit invloed heeft op de data uit een eigen systeem.

Voorbeeld

Het is bijvoorbeeld mogelijk om je bedrijfsadministratie te koppelen met een extern logistiek platform. Op het moment dat er een bestelling is verwerkt in de administratie kan er automatisch een order worden aangemaakt voor de logistieke afdeling, door een verbinding te maken met de API van de logistieke partij. Dit gaat dus buiten je eigen applicatie om en bereikt toch het doel; in dit geval de logistieke partij. Daarbij is het mogelijk om de data van de logistieke partij (in veel gevallen een datum, een ordernummer of een naam) direct te tonen in de front-end zonder directe koppeling in de eigen database te maken.

De focus verleggen

Het scheiden van de bedrijfsapplicaties vraagt initieel een investering. Deze verdient zich dubbel en dwars terug bij innovaties in de toekomst. Tevens geeft het je de mogelijkheid via de API gebruik te maken van reeds bestaande software. Het bespaart je bovendien onnodig onderhoud wat veel tijd en geld kost. Hierdoor kun je de focus weer op (strategische) nieuwe producten en diensten leggen. Het komt je humeur en je bedrijfsvoering dus volledig ten goede.

Check jouw bedrijfsapplicatie

Laat een code audit uitvoeren om de toekomstbestendigheid te checken van jouw software applicatie.