Low-code versus maatwerk software

4
min
leestijd
Jurgen Dingemans
CEO

In het kort:

Low-code versus maatwerk software

De afgelopen jaren zijn low-code oplossingen steeds populairder geworden. Logisch, want voor het invullen van een digitale behoefte begint de zoektocht naar een oplossing meestal bij gestandaardiseerde producten. Hiervoor zijn diverse redenen te noemen zoals de schaarste van ervaren developers, het willen voorkomen van een vendor lock-in bij een lokale partner en het beeld dat low-code oplossingen de meest snelle weg is voor realisatie van een digitale oplossing.

De praktijk is alleen wel weerbarstiger, althans zo ervaren wij dat bij de diverse vraagstukken van opdrachtgevers. In veel gevallen is een low-code oplossing niet toereikend en is er maatwerk software nodig om een robuust en toekomstbestendig fundament neer te zetten. Indien nodig kan dit worden aangevuld met een low-code oplossing voor meer standaard operationele processen of integraties.

In deze blog lichten wij een aantal redenen toe waarom wanneer maatwerk software development de voorkeur krijgt boven een low-code oplossing.

  • Maatwerk is ‘lean’
    Een maatwerk oplossing wordt, zoals de naam al zegt, ook echt volledig op maat gebouwd. Zowel vanuit de klantspecifieke wensen als het achterliggende operationele proces. Alles wordt op maat ingevuld, zonder overbodige functionaliteit en dus met de best mogelijke performance. Low-code oplossingen bieden vaak meer functionaliteit dan wenselijk of nodig is waardoor, zeker wanneer het aantal gebruikers en apps toeneemt, ook de (licentie)kosten fors kunnen stijgen. Wanneer de software op maat ontwikkeld wordt, bevat deze precies de functionaliteit die je nodig hebt, niet meer en niet minder. Daardoor heb je dan ook in veel gevallen met maatwerk software een lagere TCO (Total Cost of Ownership).
  • Optimale klantervaring
    Voor veel opdrachtgevers is het bieden van de juiste customer experience van essentieel belang. Zo belangrijk dat je daar geen concessies in wilt doen. Maatwerk software kan ervoor zorgen dat jij aan al die wensen kan voldoen. Daar waar dit minder van belang is, bij bijvoorbeeld meer backoffice achtige oplossingen, dan is low-code zeker het overwegen waard. Ook kan dan juist de combinatie van maatwerk software en een low-code oplossing goed werken.
  • Efficiency
    Het beeld is soms dat bij maatwerk software altijd het wiel opnieuw moet worden uitgevonden. De praktijk, althans bij ons, is anders. Bij de ontwikkeling van maatwerk software kunnen juist veel voorkomende componenten in de software redelijk eenvoudig worden hergebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan componenten als gebruikersbeheer, authenticatie, etc. Het hergebruiken van dergelijke onderdelen is efficiënt en levert besparing op in tijd en geld.

Elk vraagstuk is anders en dus is er ook niet vooraf te zeggen welk type oplossing per definitie het meest geschikt is. Wel is duidelijk dat low-code oplossingen niet in elke situatie beter, sneller of goedkoper zijn. Integendeel zelfs, zoals in deze blog aangegeven kunnen er meerdere redenen zijn om juist te kiezen voor een maatwerk oplossing. Wij helpen je graag bij die overweging zodat je de juiste oplossing kunt kiezen.

Kan jij kiezen tussen low code en maatwerk?

Laten wij samen de juiste afwegingen maken in de keuze voor low code of maatwerk software.