Een geautomatiseerde ontwikkelstraat opzetten in de cloud. Het kan, maar waarom eigenlijk?

4
min
leestijd
Brian Diephuis
Head of Engineering

In het kort:

  • Automatisering van ontwikkelstraten in de cloud leidt tot kostenbesparingen en verbeteringen in snelheid en kwaliteit.
  • Technische aspecten zoals repetitieve taken worden geautomatiseerd, waardoor ontwikkelaars sneller kunnen werken en testomgevingen in enkele minuten kunnen worden geüpdatet.
  • Procesautomatisering maakt workflows meetbaar en verwijdert menselijke willekeur, wat resulteert in minder fouten en mogelijk besparingen tot 1 à 2 fte, terwijl de kwaliteit van het resultaat behouden blijft of verbetert. Verplaatsing van ontwikkelstraten naar de cloud biedt extra flexibiliteit, kostenbesparingen en schaalbaarheid.

Een geautomatiseerde ontwikkelstraat opzetten in de cloud. Het kan, maar waarom eigenlijk?

Voor developers is een ontwikkelstraat onmisbaar, vooral voor het in de semi-praktijk testen van software. In veel gevallen draait zo’n ontwikkelstraat op een eigen server en is deze min of meer organisch opgebouwd. Door een ontwikkelstraat (deels) te automatiseren en deze te verplaatsen naar of op te zetten in de cloud kan geld worden bespaard. Ook de kwaliteit en snelheid gaan letterlijk met sprongen vooruit. Wil je weten hoe dat kan? Lees dan snel verder.

Techniek en proces

Bij ontwikkelstraten zijn vooral de technische en de procesmatige kant geschikt om te automatiseren. Bij de technische kant gaat het erom dat de ontwikkelaars makkelijker en sneller kunnen werken. Bijvoorbeeld door repetitieve handelingen te automatiseren, waardoor je maar op één knop hoeft te drukken, in plaats van een uur aan werk continu te herhalen.

Sneller werken

Daarnaast werken veel ontwikkelstraten nu als stroeve machines. Het kost veel tijd om een programma te deployen en nog langer om deze weer terug te zetten om er veranderingen in aan te brengen. Om deze reden worden releases vaak opgestapeld om in één grote stap uitgevoerd te kunnen worden. Je kunt je voorstellen dat hierdoor veel tijd verloren gaat. Door de technische kant te automatiseren kun je een testomgeving in tien minuten updaten in plaats van in één tot twee uur. Hierdoor wordt het werkproces veel flexibeler en sneller, wat ook voor de developer zelf natuurlijk heel fijn werken is.

Meetbare processen

Ook procesmatig kun je veel winnen. Hierbij gaat het om de manier van werken. In een ontwikkelstraat doorloop je standaard een aantal stappen om uiteindelijk uit te komen op een applicatie die wordt geaccepteerd. Of niet natuurlijk. Door deze processen gedetailleerd vast te leggen maak je ze meetbaar, waardoor automatisering hiervan mogelijk wordt.

Door automatisering van de processen haal je tot zekere hoogte het menselijke aspect weg. Hierdoor verminder je willekeur in het testen, waardoor er minder fouten zullen optreden. Door de hogere snelheid van werken is het mogelijk om 1 à 2 fte te besparen terwijl het resultaat hetzelfde blijft of zelfs beter wordt.

Ontwikkelstraat in de cloud

Door je ontwikkelstraat ook nog naar de cloud te verplaatsen, kun je nog een tweede sprong maken in flexibiliteit en kostenbesparing. In plaats van je eigen ontwikkelstraat door te ontwikkelen en te beheren, kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een kant-en-klare applicatie die draait in de cloud.

Voordelen

Dit heeft een aantal voordelen. De server van je eigen ontwikkelstraat moet altijd up-and-running zijn. In de cloud gebruik je alleen de tijd die je nodig hebt, waardoor je flink kunt besparen. Bovendien is de capaciteit in de cloud volledig schaalbaar. Is het belangrijk om te testen of je software ook werkt op 300 of 500 apparaten tegelijk? Dat kan in de cloud.

Ook op zoek naar een geautomatiseerde ontwikkelstraat?

Wij zetten jouw ontwikkelstraat moeiteloos op als 'infrastructure as code'.