De PWA: Een revolutie voor web- en app development

4
min
leestijd
Brian Diephuis
Head of Engineering

In het kort:

  • Progressive Web Applications (PWA) combineren website en app-functionaliteit, waardoor ze sneller en goedkoper te ontwikkelen zijn dan traditionele apps.
  • PWAs worden geïnstalleerd als een icoontje op het bureaublad van een telefoon en bieden toegang tot telefoonfuncties zoals GPS en pushberichten.
  • Voordelen voor bedrijven zijn onder andere lagere ontwikkelingskosten, snellere laadtijden, en het vermijden van strenge eisen en kosten van app stores, hoewel het mogelijk wantrouwen bij gebruikers kan opwekken.

De PWA: Een revolutie voor web- en app development

Bouw je een website of een landingspagina, dan is het tegenwoordig goed gebruik om daar ook een app voor te bouwen. Tot voor kort waren dit twee totaal verschillende terreinen voor developers. Maar met de komst van de PWA, de Progressive Web Application, verandert dit. Apps worden met een PWA een stuk makkelijker om te bouwen en ze zijn nog sneller ook. Met alle voordelen van dien.

De ‘normale’ app

Een PWA is zowel een website als een mobiele app ineen. Aan de website verandert niets, het verschil zit hem vooral in de app. Een PWA bestaat namelijk niet uit twee delen, maar het is één webapplicatie die extra functies biedt voor mobiele toestellen. Een normale app wordt als een stand-alone gebouwd, los van de website. Dit kost tijd en geld qua ontwikkeling. Daar komt bij dat in principe alle apps aangeboden worden door de Play Store voor Android en door de App store voor iOS. Vooral Apple hanteert hierbij forse eisen en heeft strenge gebruiksvoorwaarden.

Verschil met PWA

Bij een PWA werkt dit precies tegenovergesteld. De app is een soort van ‘wrap’ rondom de mobiele website. Op het moment dat je de website opent, krijg je onderin je scherm een pop-up waarin wordt aangeboden om de website op je bureaublad te plaatsen. Accepteer je dit, dan wordt de PWA geïnstalleerd als een icoontje op je telefoon. Nu kun je de mobiele site als een app openen door op dit icoontje te klikken.

Voordelen PWA

Voor de gebruiker functioneert een PWA vrijwel hetzelfde als een normale app. Het grootste voordeel voor de gebruiker is dat de laadtijd van de app een stuk korter is. Verder zijn het vooral voordelen voor het bedrijf die de PWA aanbiedt.

  • Het ontwikkelen van een PWA neemt veel minder tijd in beslag;
  • Is daardoor veel goedkoper;
  • Heeft toegang tot de functies van een telefoon, zoals GPS, microfoon, camera en pushberichten (alleen Android);
  • En werkt ook nog sneller.

Dat laatste komt onder meer doordat een PWA cachegeheugen gebruikt. Daarin worden bijvoorbeeld de eerste tien artikelen of onderdelen opgeslagen. Het laden gaat dan een stuk sneller.

Omzeilen Playstore en Appstore

Het omzeilen van de Play- en Appstore kun je zowel als een voor- als nadeel beschouwen. Het voordeel is dat je niet aan alle voorwaarden hoeft te voldoen. Een mogelijk nadeel is dat gebruikers aan de stores gewend zijn en pop-ups van websites mogelijk wantrouwen. Een duidelijke communicatie naar je klant om vertrouwen te garanderen is bij een PWA zeker aanbevolen.

Een PWA biedt dus veel voordelen voor bedrijven. Wil je meer weten over het gebruik van PWA’s? Of wil je zelf een PWA laten bouwen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Is een PWA de oplossing voor jouw vraagstuk?

Leg ons jouw vraagstuk voor en wij schetsen met elkaar de meest passende oplossing.