Waarom UX writing essentieel is voor gebruiksvriendelijke software

In short:
- Wat is UX writing?
- Het verschil tussen UX writing & copywriting
- De psychologie van UX writing
- 5 voorbeelden van UX writing
Wat is UX writing?
Met UX writing schrijf je tekst die gebruikers helpt tijdens hun interactie met een digitaal product, zoals een website of app. Deze tekst zorgt ervoor dat de gebruiker het product begrijpt en op de juiste manier door de interface wordt geleid. Denk bijvoorbeeld aan een knop met de tekst ‘voeg toe aan winkelmandje’ of aan een foutmelding bij het invullen van je wachtwoord ‘je wachtwoord is onjuist, probeer opnieuw’.
Het verschil tussen copywriting & UX writing
Een UX writer schrijft dus tekst. Maar dat doet een copywriter ook. Er zit een duidelijk verschil tussen deze twee expertises. Het grootste verschil is het doel van de tekst die geschreven wordt. Bij UX writing is het doel van de tekst om de gebruikers te begeleiden door digitale producten. Bij copywriting is het doel om te verkopen, intrigeren of vermaken.

Naast het doel van de tekst, zijn er nog meer verschillen. Hieronder een kort overzicht van de verschillen tussen copywriting en UX writing.

De psychologie van UX writing
Een UX writer schrijft dus voor gebruikers en gebruikers zijn mensen. Daarom moet je tijdens het schrijven van UX copy rekening houden met hoe wij mensen in elkaar steken. Hieronder een lijstje met feiten over mensen die je in je achterhoofd kunt houden tijdens het schrijven van UX copy.
- Wij mensen zijn lui. Gebruikers willen informatie automatisch opnemen en snel beslissingen maken. Daarom moet UX copy intuïtief zijn.
- Wij zijn ongeduldig. Als iets te lang duurt of te moeilijk is, haken we af. Daarom moet UX copy simpel en kort zijn.
- Wij willen begrijpen waarom iets gebeurt. Van nature willen wij mensen de touwtjes graag zelf in handen houden en onze eigen beslissingen nemen. Maar we willen wel geholpen worden bij deze beslissingen en niet overspoeld worden met té veel keuzes. Daarom moet UX copy de gebruiker hierin begeleiden.
- Wij houden niet van spanning en willen kritieke situaties snel oplossen. Bij bijvoorbeeld een foutmelding op een website willen we dit zo snel mogelijk oplossen. Daarom moet UX copy goed uitleggen wat er fout gaat én hoe het opgelost kan worden.
- Wij houden van consistentie en voorspelbaarheid. Als je ergens wilt inloggen, zoek je naar een knop met de tekst ‘inloggen’. Houd je als UX writer aan deze voorspelbaarheid en bedenk geen creatieve teksten zoals ‘start je reis’ of ‘stap binnen’.
5 voorbeelden van UX writing
1. Calls to action
Een call to action is een designelement dat een gebruiker tot actie aanzet, zoals een knop of een link in een tekst. Belangrijk hierbij is dat duidelijk wordt wat er gebeurt zodra de gebruiker op de call to action klikt. De impact van goede UX copy in een call to action wordt duidelijk bij onderstaand voorbeeld van Google Hotel. Voorheen was de tekst in de knop ‘boek een kamer’. Nadat deze tekst is aangepast naar ‘bekijk beschikbaarheid’ is het aantal kliks op de knop met 17% gestegen. Dat komt omdat gebruikers bij de tekst ‘boek een kamer’ bang waren dat ze met het invullen van een datum en het klikken op de knop direct een kamer zouden boeken.

2. Placeholder
Een placeholder is de tekst die je in een formulier ziet als voorbeeld. Hierdoor wordt voor de gebruiker duidelijk wat hij moet of kan invullen. Vaak toon je hier een vraag of een voorbeeld van wat de gebruiker kan invullen. Bij LinkedIn zie je de placeholder 'Waar wilt u het over hebben?' op de plek waar je een nieuwe post schrijft.

3. Succes feedback
Succes feedback bevestigt dat een actie is geslaagd. Dit is heel belangrijk zodat de gebruiker weet dat iets is gelukt en hij door kan met zijn proces. Zo wil je bij het verzenden van een e-mail of het inschrijven voor een nieuwsbrief feedback ontvangen of dit is gelukt.
4. Foutmeldingen
Bij foutmeldingen kun je denken aan feedback die je krijgt als je inlogt en je wachtwoord is onjuist. Maar een foutmelding krijg je ook als je op een webpagina terecht komt die niet meer bestaat. Als gebruiker wil je weten wat er precies fout ging. En hoe los je dit op?
5. Mental relaxers
Mental relaxers zijn teksten die jouw gebruiker geruststellen en vertrouwen geven. Ze helpen gebruikers om zich comfortabel en veilig te laten voelen. Je kunt dit bijvoorbeeld toepassen in een lange complexe flow, denk aan het invullen van je belastingaangifte. Teksten als ‘nog maar 3 stappen te gaan’ of ‘geen zorgen, je kunt dit later nog aanpassen’ stellen je gebruikers gerust.
Waarom het écht uitmaakt
Met goede UX copy kun je dus inspelen op het gevoel van jouw gebruiker en daarmee de gebruikersvriendelijkheid van jouw software verhogen. Of zelfs de conversie verhogen, zoals bij Google Hotel. Als UX Designer geloof ik dat de kracht van UX writing wordt onderschat. Met een kleine aanpassing in tekst, kun je ervoor zorgen dat jouw gebruiker wél op die ene knop klikt!