Van idee naar werkende applicatie; is jouw concept goud waard?

apr 17, 2019 | 0 comments

Het succesvol ontwikkelen van bedrijfsapplicaties kan een goudmijn zijn. Tegelijkertijd is het een risicovolle onderneming die veel tijd, geld en doorzettingsvermogen vereist. Heb jij een fantastisch idee voor een nieuwe (bedrijfs)applicatie? Dan kun je altijd bij ons aankloppen. Zien we het zitten, dan investeert Thesio mee. Vervolgens begint het echte werk. Een overzicht in drie fases.

Fase 1: het prototype

Een applicatie bouwen kost veel geld. Hetzelfde geldt voor een werkend prototype. Dus starten we met het bouwen van clickable wireframes waarmee we de functionaliteit van de applicatie zo goed mogelijk kunnen uitbeelden. Vervolgens zoek je naar een bedrijf dat in de ontwikkeling wil participeren. Niet zozeer qua investering, maar wel door het inbrengen van kennis. Op die manier kunnen we het prototype tijdens het ontwikkelen direct in de praktijk testen.

Fase 2: investeren en bouwen

Het ontwikkelen van een succesvol prototype kost gemiddeld zo’n 50.000 euro. Dat is niets vergeleken met een volledige bouw en ontwikkeling. Daarvoor zijn vrijwel altijd investeerders nodig. Het probleem is dat bedrijven vaak geïnteresseerd zijn in het product, maar niet het risico willen lopen om mee te betalen aan de ontwikkeling. Daarvoor richten we ons ondermeer op aandeelhouders, (professionele) investeerders en gebruiken we ook regelmatig Crowd Funding.

Afbakenen

Vervolgens is het belangrijk om het proces goed af te bakenen. Zeker in de startfase zijn er veel ideeën tegenover een beperkt budget. Bovendien leert de praktijk dat het uiteindelijke product vaak afwijkt van het start idee. Door zowel investeerders als marktpartijen te betrekken bij de ontwikkeling, bijvoorbeeld door het laten geven van input, kan een applicatie zich tijdens de bouw verder evalueren.

Flexibel werkproces

Dit heeft wel invloed op het bouwproces. Door deze zo flexibel mogelijk op te zetten, is het mogelijk om bij te sturen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van API’s, om de applicatie makkelijk met andere programma’s te integreren, of door te werken met (bestaande) modules en wireframes.

Daarnaast is het belangrijk om een applicatie strategisch te bouwen, zodat hij ook toekomstbestendig is. Dat betekent: makkelijk aan te passen en makkelijk te onderhouden.

Fase 3: in de markt zetten

Juist door al tijdens de bouw bedrijven en geïnteresseerde partijen te laten participeren, is het na de bouw van de applicatie makkelijker om je product aan de man te brengen. Het is aan te raden om budget voor marketing al tijdens de eerste investeringsronde op te halen.

Geloof

Het ontwikkelen van een applicatie gaat niet ‘zomaar’. Naast geld en tijd is er vooral ook geloof voor nodig. Daarin verschilt het niet van het openen van je eigen winkel. Je moet vertrouwen hebben in je product, niet te snel op willen geven en zelfs bereid zijn om er (financiële) pijn voor te lijden. Als je applicatie echt goed is, komt de beloning uiteindelijk vanzelf.

Heb jij een fantastisch idee waar je volledig voor wilt gaan? Neem dan contact met ons op. En wie weet helpen wij jou om je idee werkelijkheid te maken.

Laten we het over jouw project hebben