Thuiswerken was nog nooit zo makkelijk, maar waarom doen we het dan niet?

sep 25, 2019 | 0 comments

Huisvesting is voor veel bedrijven een hot topic. Tijdens zo’n zoektocht komt er veel op je af en neem je veel factoren in beschouwing. Eén van die dingen is thuiswerken. Voor ons zeker niet onlogisch. Onze medewerkers wonen verspreid over zes provincies en per dag worden er aardig wat kilometers weggereden aan woon/werkverkeer. En dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid tijd die tussendoor stilstaand wordt doorgebracht in de file. Thuiswerken lijkt dan de ideale oplossing, maar hoe pak je dat aan?

Experiment

Bij Microsoft werd vorig jaar het kantoor grondig verbouwd. Bij wijze van experiment werd besloten om de medewerkers tien weken lang alleen maar remote te laten werken. Dat kon vanuit huis of in flexibele kantoorplekken. Al snel werd duidelijk dat een kantoor meer is dan alleen een werkplek. Vooral nieuwe werknemers raakten de weg kwijt. De sociale structuur bleek belangrijker dan gedacht.

Thuiswerken is geen vervanging

Dat is logisch want communicatie is meer dan informatie alleen. Het is ook emotie. En ondanks oplossingen zoals Slack, videobellen en state of the art laptops, is er nog niets bedacht dat face-to-face contact echt kan vervangen. De behoefte aan een ‘echt’ kantoor is in 2019 nog net zo relevant als tien of twintig jaar geleden. Het grote voordeel van thuiswerken is vooral dat je er niet iedere dag meer naar toe hoeft.

Niet voor iedereen geschikt

Daar komt bij dat persoonlijkheid ook een grote rol speelt. Sommige mensen fungeren helemaal prima als ze in hun eentje thuis zitten te werken. Anderen voelen zich snel afgeleid, bijvoorbeeld door een aantal ronddrentelende kinderen, en gaan om die reden liever naar kantoor toe.

En niet voor iedere functie

Ook de functie is belangrijk. Een directeur of teamleider zal ongetwijfeld meer tijd op kantoor doorbrengen dan een programmeur. Een goede oplossing is om per medewerker met een drietrapsraket te werken als je wilt bepalen of remote werken een optie is.

  1. Is thuiswerken voor deze functie wel of niet mogelijk?
  2. Zo ja, kun en wil je het ook?
  3. En hoeveel dan?

Thesio

Bij Thesio laten we ons personeel grotendeels vrij om te bepalen of ze wel of niet thuis willen werken. Dat komt deels ook voort vanuit onze werkmethode scrum: daarbij ben je in eerste instantie verantwoordelijk voor het resultaat. Of je dat doet op kantoor of juist vanuit je knusse woonkamer thuis… dat weten zij ongetwijfeld zelf het beste.

Wil je meer weten over werken bij Thesio? Neem dan contact met ons op.

Laten we het over jouw project hebben