October 22, 2021

Developer Christian: “Mijn droom is om te snowboarden in Alaska”

Christian Schweighofer (34) is een geboren Oostenrijker, maar verhuisde op zijn twaalfde naar de Nederlandse Antillen. Voor zijn studie Biotechnologie kwam hij in Nederland terecht en sinds begin 2019 werkt hij als developer bij Thesio. Achter zo’n bijzondere route moet wel een mooi verhaal zitten. We stellen hem dan ook graag aan je voor.

Je bent dus als kind verhuisd naar de Antillen. Waarvoor was dat?

Christian: “Dat is wel een bijzonder verhaal. Toen ik tien was ging ik samen met mijn moeder en broer voor het eerst op vakantie buiten Europa. Naar de Antillen. We hadden het daar zo naar ons zin dat mijn moeder ons na afloop vroeg of we het leuk zouden vinden om er te gaan wonen. Dat wilden wij wel. Vervolgens zijn we na twee jaar daadwerkelijk verhuisd. Op de Antillen heb ik Nederlands geleerd en de havo gevolgd.”

Vervolgens ben je naar Nederland vertrokken voor een studie Biotechnologie. Hoe beviel dat?

“Toch wel anders dan ik had gedacht. Ik heb de bachelor gevolgd en daarna nog een master in medische biologie. Maar toen ik eenmaal aan de gang ging met stages en laboratoriumwerk kwam ik erachter dat ik de materie weliswaar leuk vond, maar de manier van werken totaal niet. Het was veel herhalen en veel van hetzelfde. Ik zag het mezelf niet de komende dertig à veertig jaar doen. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar iets anders.”

En dat werd ICT?

“Ja, ik vond programmeren vroeger al leuk om te doen. Ik ben me er vervolgens meer in gaan verdiepen en heb verschillende cursussen gevolgd. Verder ben ik vooral zelf aan het ‘knutselen’ geslagen waardoor ik ook veel leerde. Ik vind dat ook het mooie aan het vak als developer. Het is een vrij beroep waarvoor je er niet per se een diploma nodig hebt. Kunde is het belangrijkst.”

Hoe ben je vervolgens bij Thesio terecht gekomen?

“Thesio had een vacature uitstaan die mijn interesse wekte en daar heb ik op gesolliciteerd. Wat mij wel verbaasde was dat ik de volgende dag al werd gebeld en binnen twee dagen een baan had bij Thesio. Dit gaf me direct een goed gevoel over de organisatie, geen eindeloze overleggen en formele procedures, als het vertrouwen er is dan acteren ze snel en kordaat.”

Hoe bevalt het tot nu toe?

“Goed! Vooral de afwisseling vind ik erg fijn. Omdat ik steeds aan wisselende projecten werk, krijg ik steeds weer nieuwe uitdagingen op mijn bordje. Daarnaast besteed ik ook veel tijd aan het verder ontwikkelen van mijn kennis van het backend programmeren, waar ik nog wel wat van kan leren. Front-end development beheers ik een stuk beter. Gelukkig krijg ik hiervoor voldoende ruimte en tijd en word ik waar nodig goed begeleid. Daarnaast krijg ik ook veel vertrouwen en heb ik direct een belangrijke rol gekregen in de ontwikkeling van een groot project voor een belangrijke klant. Ik houd me hier vooral bezig met de ontwikkeling van een portal in .NET, die toegang geeft tot een aantal verschillende applicaties.

Daarnaast is Thesio ook gewoon een heel leuk bedrijf, met een gezellig, enthousiast team. We zijn allemaal veel bezig met techniek en development, maar daarnaast doen we ook veel leuke dingen, zoals tafelvoetbal, gezamenlijke lunch, een gezellige vrijdagmiddagborrel en meer.”

Wat zijn jouw verwachtingen?

“Dat ik me bij Thesio goed verder kan ontwikkelen. Door steeds nieuwe projecten te doen, zowel inhouse als op locatie bij de klant, doe ik in sneltreinvaart veel waardevolle kennis op. Uiteindelijk wil ik een volwassen allround ontwikkelaar worden. Nu moet ik veel informatie nog opzoeken, maar ik verwacht dat ik veel daarvan straks gewoon weet en vanuit ervaring kan toepassen.”

Een persoonlijke vraag om mee af te sluiten: Wat staat er bovenaan jouw bucketlist?

“Goede vraag. Wat ik heel gaaf zou vinden is om een keer te gaan snowboarden in Alaska. Dat is mijn favoriete sport en dan in een heel geïsoleerd mooi land met een ongelooflijke natuur. Omdat het zo afgelegen is word je dan letterlijk uit een helikopter gedropt en moet je de weg naar beneden maar zien te vinden. Retegevaarlijk! Maar wel heel gaaf!”

Overige blogs en cases.

Ben je benieuwd waar we zoal mee bezig zijn? Je leest het in onze blogs en cases.