September 25, 2020

B2B & E-commerce: Digitaliseer je groothandel

Denk je erover na om je groothandel te digitaliseren? BigCommerce B2B is voor jouw klanten de ideale manier om snel en eenvoudig offertes aan te vragen en orders te plaatsen. Hier vertellen we je wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen.

Waarom digitaliseren?

Omdat je er niet meer omheen kunt. Er gebeurt steeds meer en meer online: we appen, bestellen onze boodschappen en kopen van alles bij webwinkels. Jouw nieuwe klanten weten niet wat een faxapparaat is, die willen gewoon op je website kiezen wat ze willen hebben. Het liefst met 1 druk op de knop aan huis bezorgd.

Maar waarom is digitalisatie in de B2B-wereld dan nog geen gemeengoed?

Als B2B-bedrijf ben je continu bezig om je bedrijfsprocessen te optimaliseren: van inkoop tot warehousing, tot people management en verder. Maar veel bedrijven vergeten even dat je tegenwoordig meer kunt doen met minder, door je groothandel online te brengen.

Vergeet je oude processen en bekijk de mogelijkheden van e-commerce, waarmee je veel kunt automatiseren. Je denkt misschien dat het niet past bij je sector of dat jouw klanten er niet op zitten te wachten, maar dat klopt meestal niet. E-commerce is geschikt voor elke sector en voor elke klant, het is maar net hoe je het aan ze presenteert. Grote kans dat ze in hun vrije tijd ook op Bol.com of bij Coolblue bestellen, dus waarom zouden ze dat bij jou niet willen doen?

Dit zijn de voordelen van B2B & e-commerce

  • Processen versnellen
  • Facturatie automatiseren
  • Documentatie digitaliseren
  • Klanten meer inzichten geven
  • Product- en prijslijsten altijd up to date

Binnen je organisatie kun je met e-commerce een hoop zaken automatiseren. Zo kun je automatisch alle noodzakelijke mails laten versturen rondom het bestelproces. Ook is de administratie een stuk eenvoudiger, omdat de facturatie en betaalgegevens volledig automatisch in je boekhoudpakket bijgewerkt kunnen worden.

Stel: klant X bestelt een doos schroeven die hij voor zijn afgesproken inkoopsprijs kan aanschaffen. Omdat het een vaste klant is, mag hij op rekening bestellen. De betaaltermijn is 14 dagen. Je klant krijgt automatisch een ontvangstbevestiging en factuur, allemaal automatisch aangemaakt. Vergelijk dat eens met je huidige proces, waarbij je een bestelling via telefoon, mail of fax binnenkrijgt en iemand die handmatig moet gaan verwerken. De tijdwinst is gigantisch.

Daarnaast zijn er ook voordelen op het gebied van voorraad en inkoop. We kunnen BigCommerce B2B koppelen aan je ERP-systeem en zo alle producten en voorraden automatisch managen. We kunnen het zelfs zo instellen dat bij een vooringestelde minimale voorraad de webshop een inkooporder kan klaarzetten. Die kan uiteraard ook direct al verstuurd worden naar de leverancier, maar wij kiezen er vaak voor om deze stap nog wel handmatig uit te voeren.

Tot slot kun je ook de buitendienst automatiseren. Waar je vroeger nog met een notitieblok en een pen in je aktetas rondliep, wordt nu alles via de tablet of mobiele telefoon besteld. Order Management Tools (OMT) zijn verlengstukken van je webshop. Deze salestools zijn extra ‘’channels’’ binnen je webshop die we volledig op maat, per accountmanager en klant, kunnen instellen. Zodra een accountmanager inlogt, worden zijn of haar klanten aangeroepen en kan de accountmanager de orders voor de klant doorvoeren. Voordat de accountmanager de deur uit is, heeft de klant zijn orderbevestiging en factuur al binnen. Dit gebeurt vaak in speciaalzaken, waar een stukje consultancy nog altijd belangrijk is.

Overige blogs en cases.

Ben je benieuwd waar we zoal mee bezig zijn? Je leest het in onze blogs en cases.