BigCommerce vs WooCommerce

E-commerce heeft de manier waarop we winkelen voor altijd veranderd. Steeds meer fysieke winkels willen daarom ook online hun producten verkopen. Er zijn veel opties voor bedrijven om een webshop te starten of over te stappen naar een ander platform. Om jou te helpen de beste keuze te maken, zetten we in dit artikel 2 populaire opties tegen elkaar af: BigCommerce of WooCommerce. Bekijk de voordelen en nadelen van deze platforms, zodat je de juiste e-commerce-oplossing voor jouw bedrijf kiest.

Waarom zou je overstappen?

WooCommerce en BigCommerce zijn 2 van de meest populaire e-commerce-oplossingen van dit moment. Bigcommerce is een gehost platform dat volledig is toegelegd op e-commerce. Je krijgt alle tools en functionaliteiten die nodig zijn om online winkels direct out of the box op te zetten en te exploiteren. WooCommerce is een toolkit die je zelf beheert, waarmee je WordPress-websites om kunt vormen tot mooie webwinkels. De meest geschikte optie kiezen kan een lang en ingewikkeld proces zijn, daarom vergelijken we ze voor je.

Migreer in 4 weken. Zonder hoge kosten.

 

Met de handige apps van BigCommerce migreer je eenvoudig, snel en zonder hoge kosten alle content vanuit je WooCommerce store naar BigCommerce.

Kosten

Net als bij elke andere zakelijke beslissing is de prijs een belangrijke factor bij het kiezen van een e-commerce-oplossing. Zo is BigCommerce een betaald platform, terwijl WooCommerce gratis is. Maakt dat WooCommerce de betere optie?

Je kunt WooCommerce gratis installeren, dus als je een WordPress-site hebt, heb je geen opstartkosten. Maar om de volledige functionaliteit te garanderen en het meeste uit WooCommerce te halen, is de kans groot dat je betaalde extensies en plugins nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan marketingtools, de WooCommerce SEO-plugin voor zoekmachine-optimalisatie, add-ons voor complexe betalingsverwerking, en een betaald thema of ontwerp als de gratis opties niet aan je verwachtingen voldoen. En als klap op de vuurpijl betaal je ook elke maand een bedrag aan hosting.

BigCommerce heeft drie verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket kost $ 29,95 per maand, voor het Pro-pakket betaal je $ 299,95 per maand. Je krijgt sowieso ongelimiteerde opslag van producten, bestanden en gebruik van bandbreedte. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor uitgebreide bescherming tegen cyberaanvallen, serverbeheer, HTTPS en Level 1 PCI-compliance. Veel functionaliteiten zitten standaard ingebouwd in BigCommerce, zoals tools voor zoekmachine- en conversieoptimalisatie en hosting van enterprise-kwaliteit. Zelfs als je niet alle mogelijkheden volledig benut, biedt BigCommerce waar voor je geld.

Waar moet je aan denken bij het overstappen?

 

Er zijn een aantal zaken waar je goed om moet denken bij het kiezen en overstappen naar een nieuw platform.

1. Wishlist

Stel eerst een wensenlijst samen met functionaliteiten die voor jouw business cruciaal zijn om te kunnen verkopen via jouw webshop. 

2. Selecteer verschillende platformen

Ga aan de hand van je functionaliteitenlijst kijken welke platformen voldoen aan jouw eisen.

3. Bekijk welke integraties je gebruikt

Breng in kaart met welke externe systemen je WooCommerce webshop is gekoppeld, denk hierbij aan ERP, CRM, PIM en kassasystemen

4. Maak een SEO-migratie plan

Een SEO-migratie plan is cruciaal voor je business. Doe je dit niet dan kun je ervan uit gaan dat de organische zoekresultaten van jouw site een drop gaan krijgen binnen Google.

5. Maak een data-migratie plan

Maak een plan waarmee je in kaart brengt hoe je op de juiste manier al je klantgegevens, orderhistorie, voorraden en productinformatie van WooCommerce naar het nieuwe platform gaat migreren.

6. Bepaal de rolverdeling

Stel samen met je ontwikkelpartner een goede en duidelijke rolverdeling op. Schrijf op wie waar verantwoordelijk voor is zodat hierover geen onduidelijkheden ontstaan.

7. Schrijf een Faseplan en een Roadpmap

Samen met je ontwikkelpartner is het belangrijk om een Faseplan en een Roadmap te schrijven. Hiermee creeer je een duidelijk scope waarnaar je toe kan werken.

Compatibiliteit

Heb je al een website, dan moet je e-commerce-oplossing natuurlijk wel compatibel zijn met je site. Omdat WooCommerce een WordPress-plugin is, kunnen alleen bedrijven die een WordPress-website hebben deze toolkit met gemak kunnen gebruiken. Het installeren is dan vrij eenvoudig, je hebt er geen uitgebreide IT-ervaring voor nodig. Heb je geen WordPress-site, dan is het een stuk ingewikkelder. Dan kun je het CMS in submappen van je site installeren, als online verkoop bijvoorbeeld maar een klein onderdeel van je bedrijf is. Idealiter wordt de hele winkel gehost in een submap. Deze optie is dus niet ideaal voor grotere webwinkels.

BigCommerce integreert daarentegen met elke site. Aangezien BigCommerce een dedicated e-commerce platform is, hoef je geen specifiek contentmanagementsysteem te gebruiken om het te laten werken. Dit betekent dat je BigCommerce altijd kunt integreren met je website.

Maatwerk

WooCommerce is een open source-plugin. Dat betekent dat je extreme flexibiliteit hebt bij het aanpassen van de functionaliteit van uw website. Helaas kan het soms wel lastig zijn om alles goed in te stellen in combinatie met het WordPress-thema dat je gekozen hebt. In die gevallen kan het zijn dat je toch een ontwikkelaar nodig hebt om alles werkend te krijgen. Een ander risico is het feit dat niet alle WordPress-plugins even goed met elkaar samenwerken. Activeer je de ene plugin, dan kan het zomaar zijn dat WooCommerce niet meer werkt. Ontdekken waar het probleem ontstaat en het vervolgens oplossen is voor veel mensen al snel te ingewikkeld. Ook dan ben je dus aangewezen op een ontwikkelaar om je plugins te beheren. Dat geldt ook bij het toevoegen van nieuwe functies binnen WooCommerce zodra je een plugin hebt geïnstalleerd.

In tegenstelling tot WooCommerce maakt BigCommerce een eenvoudig productbeheer mogelijk. Naast het feit dat je al je producten gemakkelijk kunt toevoegen aan BigCommerce, heeft dit platform een groeiende verzameling apps die gebruikers kunnen toevoegen aan hun winkels. Bovendien worden alleen grondig geteste applicaties op de BigCommerce Apps-pagina aangeboden. BigCommerce biedt ook een reeks gratis en betaalde templates aan. De thema’s zijn responsive en geschikt voor weergave op mobiele apparaten.

BigCommerce heeft onlangs een nieuw thema en front-end development framework gelanceerd dat bekend staat als Stencil. Hiermee kunnen gebruikers mooie, progressieve en krachtige storefronts creëren zonder code te hoeven schrijven.  Met deze thema-engine kunnen BigCommerce-gebruikers, ook degenen die weinig IT-vaardigheden hebben, de look en feel van hun winkels snel aanpassen. Als gevolg daarvan kunnen gebruikers gemakkelijk een gevoel krijgen van de best passende uitstraling voor hun winkels. Kom je toch een uitdaging tegen, dan is de hulp van het personeel van BigCommerce altijd gratis beschikbaar.

 

Kenmerken

Bij de keuze tussen e-commerce-oplossingen moet je weten welke mogelijkheden er zijn. Maar voordat we dieper ingaan op wat deze 2 e-commerce-aanbieders van elkaar onderscheidt, is dit wat ze gemeen hebben:

  • Basisrapporten en rapportage
  • Mobile-friendly winkelen
  • Basismarketinginstrumenten
  • PayPal-betaling

Eigenlijk hebben zowel BigCommerce als WooCommerce de functies die nodig zijn om online te gaan verkopen. Maar naast deze basisfuncties bieden de twee oplossingen verschillende mogelijkheden.

Unieke kenmerken van WooCommerce

De bovenstaande functies zijn wat je krijgt met WooCommerce. Maar er zijn genoeg plugins en extensies beschikbaar die de functionaliteiten kunnen uitbreiden. Denk aan oplossingen op het gebied van service, marketing, voorraad, betalingsopties en verzendmethoden. Hoewel sommige van deze plugins en extensies gratis zijn, zul je voor de meeste een jaarlijkse of eenmalige vergoeding moeten betalen. Kijk dus, voordat je voor WooCommerce kiest, welke extensies je nodig hebt. Zo krijg je een duidelijk beeld van de totale kosten. 

Unieke kenmerken van BigCommerce

BigCommerce bevat standaard al een groot deel van de beschikbare extensies en plugins voor WooCommerce. In tegenstelling tot WooCommerce accepteert BigCommerce een grote verscheidenheid aan betalingsopties. Het platform integreert ook met marketing-, voorraad- en boekhoudsoftware. Maar in vergelijking met WooCommerce zijn er minder extensies van derden online beschikbaar voor BigCommerce. Je zult dus goed moeten onderzoeken of BigCommerce alle specifieke functionaliteiten biedt die jouw webshop nodig gaat hebben.. 

Geavanceerde kenmerken

Om je inzicht te geven in wat je met beide oplossingen in huis haalt, zetten we de belangrijkste kenmerken op een rij.

Hosting en ondersteuning

Bij BigCommerce is de hosting volledig voor je geregeld en bij de prijs inbegrepen. Geniet van de hoge uptime en het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je BigCommerce-shop offline gaat. Met WooCommerce moet je zelf voor de hosting zorgen. Dat kost je tussen de € 3,- en € 30,- per maand

BigCommerce biedt 24 uur per dag, 7 dagen per week ondersteuning via live chat, e-mail, telefoon en een forum, terwijl WooCommerce-gebruikers moeten vertrouwen op forums of ondersteuning van derden. Dat laatste is vaak tegen betaling.

Customizen

BigCommerce is relatief goed aan te passen met de ingebouwde thema-editor, terwijl het Stencil-framework volledige aanpassing zonder codering mogelijk maakt. WooCommerce heeft geen ingebouwde thema-editor en de aanpassing is sterk afhankelijk van het gebruikte thema. Geavanceerd maatwerk vereist ontwikkelingsvaardigheden.

Dashboard

WooCommerce biedt een basic winkeldashboard dat door derden kan worden verbeterd, terwijl BigCommerce een intuïtief controlepaneel heeft, dat perfect geschikt is om te dienen als een businessmanagement-tool.

Verlaten winkelwagen-mail

BigCommerce wordt geleverd met een ingebouwde functie die een bezoeker automatisch mailt als hij zijn winkelwagen achterlaat zonder te bestellen. Je kunt dus heel eenvoudig winkeliers herinneren aan hun bijna afgeronde bestellingen of ze opnieuw benaderen met nieuwe aanbiedingen. Deze functie zit niet standaard in WooCommerce, maar is wel beschikbaar via een gratis plugin. Betaal je $ 119,- per jaar voor de premium-versie, dan krijg je deze functie er wel bij.

Geschikt voor mobiel gebruik

Bij WooCommerce hangt het van de keuze voor je WordPress-thema af of je webshop geschikt is voor mobiele apparaten. BigCommerce is daarentegen volledig geschikt voor mobiel gebruik: alle Stencil-thema’s zijn mobile friendly.

Snelheid en schaalbaarheid

BigCommerce biedt zeer snelle laadtijden van de pagina’s en de benodigde stabiliteit bij snelle groei of tijdens campagnes die veel verkeer trekken. Hun servers hebben razendsnelle 145ms responstijden, onbeperkte bandbreedte en de mogelijkheid om meer dan 500.000 hits per minuut af te handelen. WooCommerce, aan de andere kant, wordt beheerd door middel van ontwikkeling- en database-management inspanningen, samen met een eigen CDN en managed hosting provider. Het content delivery network (CDN) kost $9 per maand of meer.

Integratie met prijsvergelijkingssites

Terwijl BigCommerce een native integratie mogelijk maakt met verschillende vergelijkingsshoppingsites, waaronder Nextag en PriceGrabber, integreert WooCommerce met geen enkele.

E-mailmarketing

BigCommerce integreert naadloos met onder andere MailChimp, Constant Contact, HubSpot en iContact. Voor WooCommerce is e-mailmarketing beschikbaar via embedded code of plugins.

Conclusie

Door het uitbreidbare karakter kan WooCommerce integreren met meer serviceproviders en heb je keuze uit meer apps dan bij BigCommerce. Maar dit komt omdat BigCommerce de voorkeur geeft aan een ervaring op maat. De app-marktplaats van het platform is een zorgvuldig geselecteerde verzameling van top-applicaties en integraties van derden. Als gevolg daarvan kunnen BigCommerce gebruikers vertrouwen op de kwaliteit, de reputatie en de klantenservice van de aanbieders van applicaties. Wij geloven dat BigCommerce beter schaalbaar is en daarom goed werkt voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. WooCommerce biedt daarentegen niet de flexibiliteit die je nodig hebt om uit te breiden, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het slecht is.

Als het gaat om het kiezen van het juiste e-commerce platform voor jouw bedrijf, zijn er in ieder geval een aantal dingen om rekening mee te houden, zoals backend- schaalbaarheid, solide infrastructuur, geavanceerde integraties tot best-in-class SEO en tools voor marketing en conversieoptimalisatie. 

Bij Thesio geloven we in de kracht van BigCommerce. Dat delen we graag met je via een gratis en vrijblijvende trial. Daarmee kun je 15 dagen met eigen ogen ervaren waar het platform allemaal toe in staat is. Geloof ons als we zeggen dat dat je zeker niet tegen gaat vallen!

Lampjesfabriek.nl migreerde van WooCommerce naar BigCommerce

Met meer dan 5000 producten zocht De Lampjesfabriek naar een SaaS oplossing waarbij het snel aanpassen en uploaden van producten een mogelijkheid was en kozen daarom voor BigCommerce.

And the winner is…

Download snel onze white paper!

SaaS vs. On-Premise

WHITEPAPER

In deze whitepaper gaan we in op de financiële voordelen van SaaS en hoe webshops risico’s kunnen beperken en schaalbaar te zijn door kritieke IT onderdelen strategisch uit te besteden.